Dansmus eller husmus?

Extra presskommuniké

Hässelby villastad, en söndagmorgon några dagar innan jul, kan tyckas vara en av de sömnigaste platser i vårt land. Idag har det dock hänt saker i denna lilla nordvästförort, som ligger 18,2 km från citykärnan av Stockholm.

Bo Persson på polisens tämligen okända och nyinrättade skadedjurs- och rått/musenhet, berättar att larmet inkom kl. 08.54 på söndagmorgonen. En granne till den misstänkte musmördaren Hemmander hade hört ett rykte att en mus inte bara var fångad, utan också kallblodigt avrättad.
- Vi åkte genast ut till Hemmanders bostad för att kontrollera larmet, berättar Persson.
Det visade sig att larmet var helt riktigt.
- Hemmander försökte inte hindra oss från att undersöka platsen där slagfällan av märket Bröderna Nelson hade gillrats, och där en förmodligen helt oskyldig mus hade mist sitt liv, säger Persson vidare.
- Vi har nu påbörjat en förundersökning mot Hemmander. Det kan vara fråga om en olaglig avrättning av mus. Hemmander hävdar att han köpt råttfällor på Coop, men vi arbetar efter en hypotes att det är en slagfälla som olagligt tagits in från utlandet, förmodligen från Nordkorea, Kuba eller någon annan obskyr stat som ägnar sig åt illegal tillverkning av slagfällor. Ofta märks de illegala slagfällorna "Bröderna Nelson" för att lura tullen. Problemen med de utländska olagliga slagfällorna har ökat på sista tiden, och man är väldigt bekymrad hos polisen över utvecklingen.


Hemmander fick följa med på ett första förhör, men släpptes direkt efter förhöret, då man inte tror att han kan sabotera den fortsatta undersökningen. Vi träffar Hemmander i hans trädgård, där uppståndelsen idag har varit stor efter morgonens händelse. Hemmander vill inte släppa in oss i huset, utan säger att vi kan tala ostört i trädgården.  Hemmander föser undan lite snö från trädgårdsmöblemanget som är begravt i flera decimeter med snö som fortsätter vräka ned från himlen.
- Nej, jag är helt oskyldig. Råttfällorna köptes på Coop, men jag har sumpat kvittot, därför kan jag inte styrka detta, säger Hemmander och tittar lite ängsligt på en granne som skottar snö.
När vi konfronterar Hemmander med ryktena om att han använt riddarost för att locka mössen till fällorna slår Hemmander ut med armarna och protesterar
- Riddarost!? Nej, det vet ju alla att det blev olagligt att locka möss med riddarost redan på 70-talet! Jag använde en mjukost av märket Fjällbrynt med baconsmak.
När vi tidigare frågade Persson från polisens skadedjurs- och rått/musenhet, om ryktena att Hemmander olagligt använt riddarost blir Persson förtegen, och säger hårdnackat att han inte kan gå in på dessa detaljer av utredningstekniska skäl, men om det skulle röra sig om olaglig riddarost, eller illegalt införda slagfällor så kommer den tekniska undersökningen att så småningom visa detta.

Samtalet med Hemmander i hans trädgård blir ganska kort. Hemmander ser sliten ut och säger att han måste gå in och vattna granen och snart börja laga mat.
- Jag gjorde bara min plikt, hävdar Hemmander. De små kräken ska inte få gnaga sönder våra sladdar eller gå lös på maten. Jag är oskyldig!
Hemmander stampar av sig sina snöiga kängor och går in i sitt hus utan att säga adjö till oss. Han tillåter heller inte att några bilder tas på honom.


Den avrättade musens identitet är ännu inte fastställd. En säker källa vi har talat med hävdar att en mobiltelefon hittades nära platsen där slagfällan var placerad. Mobiltelefonen innehöll ett flertal mp3filer, med uteslutande gamla discohits från -70-talet. Källan säger därför att det förmodligen var en så kallad dansmus som fick sätta livet till. Bo Persson på polisens skadedjurs- och rått/musenhet vill varken bekräfta eller dementera dessa uppgifter.
- Vi arbetar fortfarande med att fastställa musens identitet. Mer än så kan jag inte säga just nu.


Vi fortsätter givetvis att bevaka den fortsatta utvecklingen i detta fall, som lite oväntat blev ett polisärende.



Dansmus eller husmus? Riddarost eller baconost? 


RSS 2.0